Event: “GSK ontmoet Belgische universiteiten”

PERSBERICHT – 27/10/2020

Vlaamse en Waalse associaties uit de gezondheidssector brengen onderzoekers uit het bedrijfsleven en de universiteiten samen. Op de agenda: hoe ziet de toekomst eruit voor een potentieel vaccin tegen de ziekte van Crohn en hoe kunnen we publiek-private samenwerkingen verbeteren?

BioWin (de competitieve gezondheidscluster van Wallonië), flanders.bio (de organisatie die de Vlaamse biotechbedrijven vertegenwoordigt) en Flanders Vaccine (dat zich richt op publiek-private partnerschappen in onderzoek naar vaccins en immunotherapie), hebben op dinsdag 27 oktober voor de derde keer het wetenschappelijk evenement “GSK meets Belgian universities” georganiseerd.

De bijeenkomst, die gezien de omstandigheden virtueel plaatsvond, had als doel om de uitwisseling van ideeën tussen de academische wereld en het bedrijfsleven te vergemakkelijken en de dialoog over gemeenschappelijke onderzoeksuitdagingen rond vaccins te verdiepen. 30 onderzoekers van 8 verschillende Belgische universiteiten kwamen samen met meer dan 50 onderzoekers van GSK.

GSK-onderzoekers ontmoeten universitaire onderzoekers: een dag vol uitwisselingen

In de voormiddag richtte het evenement zich op het mogelijke vaccin tegen de ziekte van Crohn, een chronische ontstekingsziekte van het spijsverteringsstelsel die bijna 20.000 mensen in België treft. Dr. João Sabino, van het Universitair Ziekenhuis van Leuven, lichtte eerst de bijzonderheden van de ziekte en de rol van het microbioom in zijn ontwikkeling toe.

Vervolgens belichtte Dr. Claire Liefferinckx, onderzoekster bij het FNRS en arts in het Erasmusziekenhuis in Brussel, de genetische code en de omgevingsrisicofactoren. Dr. Clarisse Lorin, een GSK-onderzoekster, sloot de presentaties en discussies af met de bespreking van de mogelijkheden van een therapeutisch vaccin. Dit is een vaccin dat niet bedoeld is om het ontstaan van een infectie te voorkomen, maar om te helpen bij de bestrijding van een ziekte door het stimuleren van het immuunsysteem.

Het programma werd voortgezet met de presentatie van vijftien ‘pitches’ van verschillende deelnemende universiteiten in een wedstrijd die ter gelegenheid van het evenement werd georganiseerd. In de namiddag waren er discussies en presentaties over toekomstige trends in het wetenschappelijk onderzoek. Professor Koen Kas deelde zijn visie om de gezondheidszorg zo comfortabel, persoonlijk en preventief mogelijk te laten verlopen.

Aan het einde van de dag werden de twee beste pitches van de wedstrijd bekend gemaakt. Kristien Van Reeth, hoogleraar virologie aan de UGent, bestudeerde de variaties van een griepvaccin en de uitbreiding van antilichaamresponsen door middel van heterologe primaire immunisatie (gevolgd door een herhalingsinjectie). Stéphanie Van Loo, onderzoekster aan de ULiège, presenteerde LiveDrop, een innovatieve microvloeistofdispenser voor het analyseren en manipuleren van kleine deeltjes zoals cellen of micro-organismen.

GSK’s samenwerking met universiteiten: een lange geschiedenis

GSK is een van ‘s werelds grootste vaccinfabrikanten. Het heeft een ruime portefeuille van vaccins voor baby’s, adolescenten en volwassenen, met daarnaast 15 vaccins die momenteel in ontwikkeling zijn. Meer dan 2 miljoen vaccins worden dagelijks door GSK geproduceerd en naar meer dan 160 landen verzonden, waarvan 70% ontwikkelingslanden. In België is GSK met meer dan 9.000 medewerkers het grootste farmaceutische bedrijf van het land. Historisch gezien heeft GSK zeer nauwe banden met de academische wereld. Zo heeft GSK dit jaar bijvoorbeeld 17 wetenschappelijke samenwerkingen opgezet met Belgische universiteiten.

Jamila Louahed, Vice-President en hoofd van het onderzoeks- en ontwikkelingscentrum van de vaccindivisie van GSK in België:
“Naast onze inspanningen om in partnerschap vaccins tegen COVID-19 te ontwikkelen, is het van cruciaal belang dat we ook op andere gebieden onderzoek kunnen blijven doen om nieuwe vaccins te ontdekken: zo kunnen we beter inspelen op de uitdagingen die vele infectieziekten in de wereld met zich meebrengen en deze voorkomen.  Zonder publiek-private samenwerking is innovatie vrijwel onmogelijk. Vandaag zijn 90% van onze vaccins ontwikkeld met Belgische en internationale partners.”

BioWin, flanders.bio en Flanders Vaccine: drie partners om samenwerking te stimuleren

De drie verenigingen BioWin, flanders.bio en Flanders Vaccine, die dit evenement mogelijk maakten, spelen een belangrijke rol in de ondersteuning van de biotechnologie binnen de regio’s van België en willen zo de samenwerking tussen de publieke en private sector bevorderen.

Sylvie Ponchaut, Managing Director van BioWin:
“Elk initiatief dat onderzoek en innovatie in ons land stimuleert, kan ons ecosysteem, dat lokaal maar ook buiten onze grenzen erkend wordt, alleen maar versterken.”

Katrien Lorré, Program Manager van flanders.bio:
“Elk initiatief dat onderzoek en innovatie in ons land stimuleert, kan ons ecosysteem, dat lokaal maar ook buiten onze grenzen erkend wordt, alleen maar versterken.”

Fran Van Heuverswyn, Project Manager van Flanders Vaccine:
“Dit evenement maakt niet alleen de uitwisseling van expertise en innovatieve en complementaire technologieën mogelijk tussen Belgische universiteiten en GSK, waarvan het hoofdkantoor van hun wereldwijde vaccin afdeling zich in België bevindt, maar stimuleert ook translationele research samenwerkingen, een cruciale stap in de ontwikkeling van vaccins en vooral van belang in therapeutische gebieden waarvoor er nog geen vaccins bestaan.

U kan hier de Franstalige versie van het persbericht raadplegen: COMMUNIQUÉ DE PRESSE

Contact Flanders Vaccine:

Fran Van Heuverswyn, Project Manager

T: +32 11 28 69 00 or M: +32 475 42 90 91

info@flandersvaccine.be