KU Leuven-spin-off AstriVax haalt 30 miljoen euro op voor bouw van vaccinplatform

Met een totaalbedrag van € 30 miljoen heeft AstriVax het grootste startkapitaal binnengehaald in de geschiedenis van KU Leuven-spin-offs. Het bedrijf maakt gebruik van technologie die werd ontwikkeld aan het Rega Instituut van de KU Leuven. Daarmee wil AstriVax nieuwe vaccins ontwikkelen die makkelijk te produceren zijn, minder eisen stellen op het gebied van de koude keten en een ruime, langdurige bescherming bieden tegen uiteenlopende virussen en andere pathogenen.

De financieringsronde werd geleid door V-Bio Ventures en Fund+. De andere investeerders zijn Flanders Future TechFund, Thuja Capital, Ackermans & van Haaren, Mérieux Equity Partners (via OMX Europe Venture Fund), BNP Paribas Fortis Private Equity en het Gemma Frisius Fund van de KU Leuven.

AstriVax zal het startkapitaal gebruiken om zijn eerste thermostabiele vaccin tegen gele koorts naar de klinische ontwikkelingsfase te brengen en om verder te werken aan twee vaccinkandidaten: een vaccin  om hondsdolheid te voorkomen en eentje voor de behandeling van chronische hepatitis B.

Het bedrijf zal ook verder bouwen aan zijn uiterst innovatieve, first-in-class plug-and-play vaccinplatform dat is gebaseerd op het baanbrekende werk van medeoprichters professor Johan Neyts en dr. Kai Dallmeier van het Rega Institute van de KU Leuven. De veelzijdige technologie van AstriVax kan worden aangewend voor de ontwikkeling van een brede waaier van vaccins om infectieziekten te voorkomen en te behandelen. AstriVax wil zich richten op de grote uitdagingen in de vaccinologie, zoals beschermingsduur en productiegemak. Aangezien de vaccins niet langer een strikte koude keten zullen vereisen, zullen ze makkelijker vanuit de fabriek tot bij de patiënten geraken, zelfs in tropische en subtropische gebieden.

Lees het volledige artikel hier.

Bron: Bollen K. (2022, 25 augustus). ‘KU Leuven-spin-off AstriVax haalt 30 miljoen euro op voor bouw van vaccinplatform’, KU Leuven. Geraadpleegd van https://nieuws.kuleuven.be/nl/2022/ku-leuven-spin-off-astrivax-haalt-30-miljoen-euro-op-voor-bouw-van-vaccinplatform.