MEMBER NEWS: BioStrand lanceert eerste software om R&D te versnellen

Belgische software bespaart onderzoekers maanden opzoekwerk in genetische databanken

BioStrand heeft zijn eerste softwarepakket klaar. Onderzoekers winnen met de Belgische software Retrieve & Relate (R&R) al snel een half jaar bij de ontwikkeling van nieuwe producten gebaseerd op genetische data. Dat blijkt uit bètatesten aan onder andere de universiteit van Hasselt. Het onderzoeksteam van het gewasbeschermingsbedrijf Globachem maakt als eerste commerciële organisatie gebruik van de software van BioStrand.

Het gaat snel voor de Belgische start-up BioStrand. De voorbije vier maanden haalde het bedrijf 2,5 miljoen euro op via privé-investeerders en het Agentschap Innoveren en Ondernemen. Vandaag brengt het zijn eerste softwareproduct op de markt. Met de software boeken onderzoeksafdelingen van bedrijven maanden winst bij innovaties op vlak van genetisch onderzoek. Dat heeft te maken met het revolutionaire karakter van BioStrand’s software.

“Een gsm-toestel van 20 jaar oud zonder internet of apps, waar je een sneltoets aan toevoegt. Tot dat niveau beperken de innovaties binnen het domein van genetische data analyse zich. Extra rekenkracht toevoegen om de steeds grotere hoeveelheden genetische data sneller te doorploegen dus. Maar de resultaten blijven hetzelfde. Ook de foutieve. Onze software helpt R&D-teams met beide problemen: precisie en efficiëntie.”

Dirk Van Hyfte, CTO en mede-oprichter van BioStrand

Sneller innoveren met genetische software 

Genetische onderzoekers worstelen wereldwijd met hetzelfde probleem: ze moeten vaak zelf hun eigen technologie creëren om hun onderzoeksresultaten te valideren. Daardoor loopt hun onderzoek maanden en soms zelfs jaren vertraging op. Zeker nu er massa’s nieuwe genetische data en meerdere genetische databanken bestaan. De software van BioStrand zorgt ervoor dat onderzoekers niet langer dataspecialisten hoeven te zijn. Ze kunnen zich voortaan focussen op het echte onderzoek.

“De software van BioStrand is de ontbrekende schakel in ons innovatieverhaal. Het versnelt en verbetert onze bestaande onderzoeksprocessen en zet ons team zelfs op weg naar ontwikkelingen waar het niet eerder aan dacht. Daarnaast helpt de software mij als hoofd van het R&D-team om de experts en hun onderzoek beter te sturen.”

Guy Vandaele, R&D manager bij Globachem

Internationale ambities

BioStrand mikt met Retrieve & Relate op de universiteiten, biotech en de farmaceutische industrie. Maar ook de R&D-afdelingen in de voedingssector, de landbouw en de cosmetica hebben baat bij de software. De start-up kijkt daarvoor niet alleen naar bedrijven in België, maar richt zijn pijlen met de software meteen op de internationale markt.

Bron: Bouserie B. (2020, 22 Oktober). ‘IT-bedrijf BioStrand lanceert eerste software om R&D te versnellen’, Bepublic. Geraadpleegd van https://bit.ly/3mkJZDt

Over de technologie van BioStrand

De technologie van BioStrand is gebaseerd op een biologische ontdekking, HYFTSTM. Maar de impact rijkt tot ver buiten dat domein. BioStrand transformeert met de HYFTTM-patronen de huidige algoritmes voor genetische data-analyse. Het is die combinatie van innovatie in biologie en informatica die ervoor zorgt dat de technologie van BioStrand data kan groeperen en clusteren. Dat is de basis voor Artificiële Intelligentie en Machine Learning. Door slimme patroonherkenning op basis van de Hyfts toe te voegen, maakt de technologie van BioStrand het mogelijk gericht, schaalbaar en efficiënt biologische data analyseren. Maar nog belangrijker, het wordt zo ook mogelijk om een volledig multi-dimensioneel datamodel te creëren waarbij DNA, RNA en proteïnen gelijktijdig vergeleken worden. Dat is met de bestaande technieken vandaag onmogelijk. De technologie van BioStrand laat daarnaast toe om sequentiedata in relatie te brengen met andere databanken zoals vb. patiëntendossiers. Dat is cruciaal in de ontwikkeling van precisiegeneeskunde,  namelijk het ontwikkelen van nieuwe therapieën op maat van het genetisch profiel van patiënten. Het multi-dimensionele  datamodel van BioStrand, gebaseerd op het principe van indexering, laat toe ongelimiteerd metadata toe te voegen en biedt mogelijkheden om de laatste technieken op vlak van Natural Language Processing (NLP) en datamining in relatie te brengen met biologische sequentiedata.

Over BioStrand 

BioStrand biedt een revolutionaire methodologie voor het identificeren van overeenkomsten en variaties in genetische data en het detecteren van structurele ankerpunten die innovaties in precisiegeneeskunde, medicijnontwikkeling en landbouw zullen stimuleren. De BioStrand-methodologie biedt een ongekende accuraatheid bij het detecteren van overeenkomsten en variaties in DNA, RNA en eiwitten. Door de detectie van HYFTSTM wordt structurele 3D-informatie automatisch geïntegreerd in de analyses, wat een revolutie teweegbrengt in patroon- en profieldetectie die cruciaal zijn bij het ontrafelen van ziekten en biologische processen.
Voor meer info: www.biostrand.be