Een nieuw onderzoek geleid door het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) wil meten in hoeverre antilichamen tegen het coronavirus in staat zijn het virus te neutraliseren. Zo kunnen de wetenschappers bepalen hoe lang en hoe effectief antilichamen bescherming bieden.
Eerdere zogenoemde antilichaamtesten tegen covid-19 probeerden al aan te tonen welk percentage van de bevolking besmet werd. In dit nieuwe onderzoek, uitgevoerd door het ITG, de UAntwerpen en Sciensano, gaan de wetenschappers nog een stap verder: ze passen een nieuwe antilichaamdetectietest toe die gebruik maakt van een virusneutralisatietest. Zo kunnen ze niet alleen meten of en hoe lang antilichamen aanwezig zijn, maar ook onderzoeken in hoeverre de antilichamen in staat zijn het virus te neutraliseren.
In een tweede luik bekijken wetenschappers van Sciensano de aanwezigheid van ‘geheugen-B-cellen’. “Het is immers mogelijk dat straks geen antilichamen meer gevonden worden in het bloed, maar dit wil niet noodzakelijk zeggen dat mensen niet meer beschermd zijn. In geval van een nieuwe blootstelling aan het virus zou het lichaam mogelijk geheugen-B-cellen kunnen activeren om snel opnieuw antilichamen aan te maken”, verduidelijkt Isabelle Desombere, immunologe bij Sciensano.
Klik hier om het volledige artikel te lezen.
Bron: Belga (2020, 27 mei). ‘ITG onderzoekt of covid-19-antilichamen beschermen tegen een nieuwe infectie’ Plus Magazine. Geraadpleegd van https://bit.ly/2ZIehb0