MEMBER NEWS: Start-up BioStrand ontvangt 235.000 euro aan subsidies

De start-up BioStrand ontvangt 235.000 euro aan subsidies van de Vlaamse overheid. Deze investering moet het Diepenbeekse bedrijf toelaten om de technologie voor genetische data-analyses te verbeteren.

Begin juni haalde het Belgische BioStrand 2 miljoen euro op bij K&E, het investeringsfonds van de oprichters van het gewasbeschermingsbedrijf Globachem. Twee maanden later ontvangt de start-up een kwart miljoen euro aan subsidies van het Agentschap Innoveren en Ondernemen. Met die stap is BioStrand klaar om genetisch onderzoek aan universiteiten en in bedrijven te moderniseren.

“Onze technologie is een fundamenteel nieuwe benadering in 40 jaar genetische data-analyses. De subsidie van Vlaio, die de samenwerking met de universiteiten van Hasselt en Antwerpen mogelijk maakt, is dan ook erg belangrijk voor ons. Ze zullen de precisie van onze technologie – om onder meer DNA en eiwitten te onderzoeken – grondig doorlichten. Dat wetenschappelijk keurmerk zal ons toelaten internationaal door te breken.”

Ingrid Brands, CEO en mede-oprichtster van BioStrand.

BioStrand heeft de voorbije maanden een team uitgebouwd van 12 ervaren technische experten en heeft zijn intrek genomen in de Diepenbeekse incubator BioVille. Van daaruit focust de start-up -naast de samenwerking met de UAntwerpen en UHasselt- op het overtuigen van academische en commerciële klanten. Momenteel hebben er al 3 grote universiteiten en diverse grote internationale organisaties uit de biotech en gezondheidszorg, maar ook de voedingssector en de cosmetische wereld, interesse getoond in de software-abonnementen voor genetische analyse van BioStrand.

“Met de steun van het Agentschap Innoveren en Ondernemen zorgen we ervoor dat Vlaanderen aan de top van de wereld blijft op vlak van biotechnologisch onderzoek. De zoekmachine van BioStrand digitaliseert en moderniseert het genetisch onderzoek en zal zo kunnen bijdragen tot snellere en efficiëntere doorbraken in genetische R&D. In tijden van corona is dit meer dan ooit van belang. BioStrand is meteen ook het zoveelste bewijs dat onze regio een goede voedingsbodem is voor start-ups. Ze kunnen zich hier perfect ontwikkelen, jobs lokaal verankeren en toch wereldwijd een grote impact hebben.”

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits (CD&V)

Bron: Bepublic (2020, 25 augustus). ‘Start-up BioStrand ontvangt 235.000 euro aan subsidies’, HLN.be. Geraadpleegd van https://bit.ly/2ZIehb0 & Meers, K. (2020, 25 augustus). ‘Kwart miljoen voor Limburgse “google van de genetica’, MadeInLimburg. Geraadpleegd van https://bit.ly/2DmnRYz

About BioStrand

BioStrand offers a revolutionary methodology for identifying similarities and variations in genetic data and detecting structural anchor points that will drive innovation in precision medicine, drug development and agriculture. The BioStrand methodology enables unprecedented accuracy in detecting similarities and variations in DNA, RNA and proteins.