Nieuwe start-up Animab wil antibioticagebruik bij biggen terugdringen

VIB kondigt vandaag een nieuwe spin-off aan, Animab. Het bedrijf ontwikkelt eetbare antistoffen om infectieziektes bij dieren te voorkomen. Animab werkt aan een eerste product voor biggen. Op die manier hoopt het bedrijf bij te dragen aan het terugdringen van het antibioticagebruik in de veeteelt. De startup vestigde zich in Gent en kon 3,4 miljoen euro startkapitaal ophalen.

Animab gebruikt een uniek gepatenteerd technologieplatform om een nieuwe klasse van antistoffen te produceren. Deze antistoffen kunnen oraal toegediend worden aan dieren om darminfecties te voorkomen.

De antistof-technologie is gebaseerd op onderzoek en expertise binnen VIB, de Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel. De antistoffen die Animab maakt, bootsen natuurlijke antilichamen na uit de moedermelk. VIB en de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent hebben samengewerkt om deze antistoffen aan te passen om snel en nauwkeurig bepaalde darmziektes bij dieren te bestrijden, zonder de gezonde darmflora aan te tasten. Animab zet de samenwerking met deze academische onderzoeksgroepen verder om een scala aan antistoffen te ontwikkelen voor de bescherming van jonge dieren.

Het eerste veelbelovende product is specifiek ontworpen voor de varkenshouderij. Speendiarree, veroorzaakt door de enterotoxemische bacterie Escherichia coli (ETEC), is wereldwijd een economisch belangrijke ziekte in de varkensteelt. Jonge biggen zijn zeer vatbaar voor deze infectie: de ziekte komt voor bij 25 tot 50% van alle biggen in Europa. Het product van Animab biedt varkenshouders een alternatief voor antibiotica om de darmziekte onder controle te houden en zo ook bij te dragen aan een meer duurzame veeteelt. Het bedrijf legt zich in eerste instantie toe op de bescherming van biggen tegen ETEC, maar zal zijn pijplijn snel uitbreiden met nieuwe producten die infecties met andere bacteriën en virussen tegengaan bij dieren.

Lees het volledige artikel hier.

Bron: Wille A. (2022, 27 oktober). ‘Nieuwe start-up Animab wil antibioticagebruik bij biggen terugdringen’, VUB Press. Geraadpleegd van https://bit.ly/3UvZWrf