Slechts 3 procent Belgen immuun tegen corona

Een groot bloedonderzoek toont voor het eerst aan dat de overgrote meerderheid van de Belgen vatbaar blijft voor het coronavirus.

Hoe groot is het dark number van het nieuwe corona­virus? Heeft misschien al een groot deel van de bevolking de infectie ongemerkt doorgemaakt? Een studie van de UAntwerpen, onder leiding van de professoren epidemiologie Pierre Van Damme en Heidi Theeten, geeft nu een eerste antwoord: drie weken geleden had nog maar 3 procent van de bevolking antilichamen tegen sars-CoV-2 in het bloed, of ruw ­geschat 300.000 Belgen.

Dat cijfer maakt duidelijk wat al gevreesd werd: we zitten zéér ver af van groepsimmuniteit, waarbij minstens de helft van de bevolking antilichamen moet hebben. Nu zijn er veel minder mensen die de infectie hebben doorgemaakt en dus potentieel beschermd zijn. Bij het lossen van de lockdown moet de regering ­rekening houden met een bevolking die nog altijd zeer vatbaar is voor het sars-CoV-2-virus. Één vonkje kan een nieuwe bosbrand veroorzaken: een tweede piek van besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens.

Dit eerste Belgische cijfer past in het rijtje van wat druppels­gewijs bekendraakt in andere Europese landen. Daar ligt de immuniteit ook tussen 1 en 5 procent.

De analyse van de UAntwerpen is gebaseerd op 3.686 bloedstalen die in heel België zijn afgenomen. In ­samenwerking met grote laboratoria hebben de onderzoekers in de bloedstalen gespeurd naar antilichamen tegen sars-CoV-2. Die wijzen erop dat het immuun­systeem tegen het virus heeft gevochten.

Klik hier om het volledige artikel te lezen.

Bron: Eckert, M. (2020, 23 april). ‘Slechts 3 procent Belgen immuun tegen corona.’ De Standaard. Geraadpleegd van https://www.standaard.be/cnt/dmf20200422_04931538