Vaccin van Johnson & Johnson goedgekeurd: hoe werkt het en hoe verschilt het van de anderen?

Member News.

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft vanmiddag het Janssen-vaccin van Johnson & Johnson goedgekeurd. Dat kan onze vaccinatiecampagne een boost geven, aangezien het vaccin belangrijke voordelen biedt ten opzichte van de andere vaccins.

Het vaccin van Johnson & Johnson is het vierde dat groen licht krijgt voor de Europese markt. Het moet wel nog een vergunning krijgen van de Europese Commissie, maar die laat meestal niet lang op zich wachten. Eerder verleende de Commissie al vergunningen aan Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca.

Hoe werkt het Janssen-vaccin?

Het vaccin van de Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson is net als dat van AstraZeneca een vectorvaccin, dat gebruik maakt van een al gekend virus. Anders is wel dat er een menselijk verkoudheidsvirus gebruikt wordt in de plaats van een verkoudheidsvirus van chimpansees. Verder werkt het vaccin zoals de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna. In de vector is een stukje Covid-DNA ingebouwd, dat in het lichaam wordt omgezet naar RNA en eiwit.

Hoeveel dosissen zijn er besteld?

De Europese Commissie heeft een overeenkomst met het Amerikaanse bedrijf voor de levering van in totaal 400 miljoen doses, waarvan 200 miljoen in 2021. Na berichten over bevoorradingsproblemen bevestigde Johnson & Johnson eerder deze week dit jaar wel degelijk 200 miljoen doses te kunnen leveren. Ons land bestelde 5,1 miljoen doses van het vaccin van Johnson & Johnson.

Wanneer kan ons land ermee vaccineren?

Het vaccin zou vanaf begin april geleverd kunnen worden. Vanaf midden april zou het dan toegediend kunnen worden.

Hoe wordt het vaccin bewaard?

Anders dan de vaccins van Pfizer en Moderna is het middel van Johnson & Johnson drie maanden houdbaar op koelkasttemperatuur (2 tot 8 graden). Daardoor is geen verdere behandeling nodig en kan het meteen toegediend worden. Dat maakt het veel interessanter dan bijvoorbeeld het vaccin van Pfizer, dat op -70 graden Celsius bewaard moet worden.

Hoeveel dosissen heeft iemand nodig om beschermd te zijn?

Een ander voordeel is dat het vaccin van Johnson & Johnson al voldoende bescherming biedt na één prik. Wel wordt er nog bekeken of een tweede prik op een later tijdstip – bijvoorbeeld na 6 maanden of een jaar – interessant kan zijn voor langdurige bescherming.

Hoe effectief is het vaccin?

Het vaccin werd uitgetest op ongeveer 44.000 mensen in de Verenigde Staten, Brazilië, Argentinië, Zuid-Afrika, Mexico, Chili, Colombia en Peru. Zowel ouderen als jongeren worden volgens de fabrikant voor 66 procent beschermd tegen het oplopen van het coronavirus, voor 85 procent tegen ernstige coronaklachten en voor 100 procent tegen ziekenhuisopname en overlijden.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

De bijwerkingen zijn vergelijkbaar met die van de andere vaccins. Ongeveer de helft van de gevaccineerde personen ervaart lichte pijn ter hoogte van de injectieplek. 1 op de 3 voelt zich grieperig, of heeft last van hoofdpijn, vermoeidheid of spierpijn. De klachten verdwijnen vanzelf na 1 à 2 dagen.

Wat betekent dit voor ons vaccinatieplan?

Het Janssen-vaccin kan de uitrol van de vaccinatiestrategie in ons land versnellen. Belangrijk daarbij is dat één prik van het middel volstaat, waardoor alle geleverde doses snel in een arm geprikt kunnen worden: er moeten immers geen vaccins gereserveerd worden voor de mensen die hun eerste dosis al gehad hebben.

Werkt het ook tegen nieuwe varianten?

Net als de andere vaccins lijkt ook dat van Johnson & Johnson minder goed te werken tegen de Zuid-Afrikaanse variant van het virus. Het onderzoek van de fabrikant bracht flinke regionale schommelingen aan het licht. In de Amerikaanse studies haalde het vaccin een effectiviteit van 72 procent, terwijl het in Zuid-Afrika niet verder raakte dan 57 procent. Dat wijst erop dat het vaccin het flink moeilijker heeft tegen de Zuid-Afrikaanse virusstam.

Er is wel een lichtpuntje. In de cijfers zijn immers ook milde symptomen als hoofd- en keelpijn, koorts en hoest meegeteld. Net als in de rest van de wereld bleek het vaccin ook in Zuid-Afrika goed te beschermen tegen ziekenhuisopnames en sterfgevallen ten gevolge van Covid-19.

Bron: De Morgen –