Wellicht dan toch geen derde prik nodig: “Immuunrespons voor lange tijd erg hoog na twee prikken met Pfizer of Moderna”

Er zal wellicht voor de meeste mensen op korte termijn dan toch geen derde prik van een coronavaccin nodig zijn. Dat blijkt uit een nieuwe studie die is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. “Ook na twee prikken blijft de immuunrespons voor lange tijd erg hoog”, zegt viroloog Johan Neyts van het Rega-instituut van de KU Leuven in “De ochtend” op Radio 1.

De onderzoekers hebben een tijdlang een groep patiënten grondig opgevolgd na hun vaccinaties met Pfizer en Moderna. Er werden onder meer biopsies gedaan van de lymfeknopen in de oksel. “Je wordt gevaccineerd in de bovenarm waarna je immuunsysteem in actie komt”, legt Neyts uit. “Een aantal van die immuuncellen gaan zich nestelen in de lymfeknopen en zichzelf daar trainen.”

Om antilichamen tegen het virus aan te maken, heb je zogenoemde b-cellen nodig. “Die b-cellen maken dan de antilichamen zelf aan”, zegt Neyts. “In de lymfeknopen hebben ze ontdekt dat die b-cellen zich daar geweldig amuseren en zichzelf blijven trainen. Zelfs weken na de tweede prik blijven ze dat doen, wat doet uitschijnen dat ze dus een langdurige immuniteit bieden.”

Lees het volledige artikel en bekijk de podcast hier ?

Bron: Huyghebaert P. (2021, 29 juni). ‘Wellicht dan toch geen derde prik nodig: “Immuunrespons voor lange tijd erg hoog na twee prikken met Pfizer of Moderna”’, vrt.be. Geraadpleegd van https://bit.ly/3mkJZDt.